Menu
Promocje Nowości
img Bezpieczna dostawa  img Współpraca img Zadowoleni klienci img Płatności
 
OLEJ ARGANOWY – PŁYNNE ZŁOTO MAROKA W KUCHNI I KOSMETYCE 0

 

OLEJ ARGANOWY – PŁYNNE ZŁOTO MAROKA W KUCHNI I KOSMETYCE

Olej arganowy, niezwykle popularny zarówno w kuchni jak i w kosmetyce. W ostatnich latach zyskał rzesze zwolenników na całym świecie. Pozyskiwany jest z drzewa arganowego, występującego wyłącznie w południowo-zachodniej części Maroka. To właśnie dostępność generuje jego wysoką cenę. Dlaczego olej arganowy jest tak wyjątkowy? 

 

OLEJ SPOŻYWCZY A KOSMETYCZNY – CZYM SIĘ RÓŻNIĄ?

Na początek warto zaznaczyć różnicę między olejem arganowym kosmetycznym i spożywczym.

  • Olej arganowy spożywczy posiada ciemnozłoty kolor, a także lekko orzechowy smak i zapach. Powstaje z prażonych nasion drzewa arganowego.
  • Olej arganowy kosmetyczny tłoczy się natomiast z nieprażonych nasion, przez co jest jaśniejszy niż olej arganowy spożywczy, ale też ma kwaskowy smak i zapach.  

 

DLACZEGO OLEJ ARGANOWY?

Przede wszystkim dlatego, że jest bogatym źródłem NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), szczególnie kwasu omega-9 (kwasy omega – 3 i omega – 6 są również obecne). NNKT stanowią około 80% wszystkich tłuszczy zawartych w oleju arganowym.

 

NNKT mają szczególne znaczenie dla organizmu człowieka, ponieważ:

  • obniżają poziom złego cholesterol LDL, a podnoszą tzw. dobry cholesterol HDL,
  • zmniejszają ryzyko miażdżycy, nadciśnienia, zakrzepicy i chorobie wieńcowej
  • zapobiegają rozwojowi kamicy żółciowej,
  • usprawniają pracę układu nerwowego,
  • wspomagają pracę wątroby, nerek i mózgu.

 

Olej arganowy znajduje często zastosowanie w diecie osób chorych na Alzheimera czy Parkinsona.

 

Nasze oleje arganowe

 

Silny antyoksydant i źródło witaminy E

Olej arganowy znany jest również ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, które działają odmładzająco nie tylko zewnętrznie na skórę, ale także wewnętrznie, na cały organizm. Olej ten jest źródłem witaminy E, a także związków fenolowych i karotenoidów.

 

Można stosować go profilaktycznie. Zaleca się spożywać 1 łyżeczkę 3 razy dziennie wraz z przyjmowanym posiłkiem (wartość dla osoby dorosłej).

 

 

ZASTOSOWANIE W KUCHNI

Olej arganowy jest doskonałą bazą do sosów i marynat. Idealnie komponuje się z rybami i mięsem, ale też ze świeżymi lub grillowanymi warzywami. Jego orzechowy smak i aromat idealnie komponuje się ze świeżymi sałatkami. Podaje się go zaraz przed konsumpcją, gdyż zachowuje wówczas najwięcej właściwości odżywczych.

Używa się go wyłącznie na zimno.

 

ZASTOSOWANIE W KOSMETYCE

Olej arganowy z powodzeniem stosowany jest w pielęgnacji twarzy, włosów i ciała. Nazywany jest eliksirem młodości, wykazuje działanie antyoksydacyjne. Pomaga utrzymywać skórę w dobrej kondycji i opóźnia procesy powstawania zmarszczek. Za dobroczynne właściwości oleju odpowiedzialna jest m.in. witamina E.

Pielęgnacja skóry:

  • idealnie sprawdza się w pielęgnacji skóry dojrzałej, ale też u posiadaczek cer wrażliwych, suchych, ze skłonnością do podrażnień,
  • opóźnia proces powstawania zmarszczek,
  • nawilża, ujędrnia, uelastycznia skórę,
  • wspomaga odbudowę płaszcza hydrolipidowego naskórka, gdyż uzupełnia niedobory składników tłuszczowych w skórze,
  • chroni skór przed niekorzystnym działaniem warunków atmosferycznych: intensywnym wiatrem, wysoką i niską temperaturą, ostrym słońcem,
  • sprawdzi się u osób borykających się z łuszczycą i egzemą,
  • wspomaga regenerację naskórka, sprawdza się u osób borykających się z nieestetycznymi rozstępami, bliznami pooperacyjnymi i potrądzikowymi,
  • łagodzi skórę po opalaniu.

 Oleje kosmetyczne My Vita

Pielęgnacja włosów:

  • odżywia zniszczone włosy,
  • nadaje pasmom niesamowity blask,
  • zatrzymuje nawilżenie we włosie,
  • sprawia, że włosy stają się sprężyste i miłe w dotyku,
  • zapobiega rozdwajaniu się końcówek,
  • można stosować go również na problematyczną skórę głowy, ponieważ genialnie radzi sobie z łupieżem i innymi problemami skórnymi związanymi z nadmierną suchością.

 

Kosmetyki z olejem arganowym

Przemysł kosmetyczny bardzo często korzysta z dobrodziejstw oleju arganowego. Często jest on jednym z głównych składników aktywnych zawartych w kosmetykach. Szczególną rolę odgrywa w bułgarskich kosmetykach Natural Rose, dostępnych w naszym sklepie tutaj, w których występuje zaraz obok olejku różanego.

 

- WSZYSTKIE PRODUKTY Z OLEJEM ARGANOWYM ZNAJDZIESZ TUTAJ -

Komentarze do wpisu (0)

Blog wpisy
Czy wiesz, że pierzga to naturalny sposób na walkę z depresją, stresem i przemęczeniem?

Pierzga to pyłek kwiatowy zmieszany z miodem, enzymami i kwasami trawiennymi pszczoły miodnej. Jest produktem pszczelim o wysokich walorach odżywczych. Jest łatwo przyswajalna przez organizm człowieka i dostarcza wielu cennych składników: witamin: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K, H, mikro- i makroelementów: fosforu, potasu, wapnia, sodu, magnezu, żelaza, cynku, a także białka, cukru i kwasu mlekowego.

Czy wiesz, że aronia to jeden z najzdrowszych owoców na świecie, który opóźnia starzenie się organizmu?

Jest źródłem witamin: C, E, prowitaminy A, witamin B2, B3, B6, kwasu foliowego oraz mikroelementów: pektyn, miedzi, manganu, molibdenu, kobaltu, jodu i boru. Aronia zawiera: rutynę, kwercetynę, katechinę, leukocyjany i najważniejsze - antocyjany, które wzmacniają odporność organizmu człowieka, niwelują stres oksydacyjny, a tym samym dbają o młody wygląd skóry i narządy wewnętrzne. Bogata w luteinę oraz zeaksantynę, które korzystnie wpływają na prawidłową pracę oczu.

Tłuszcze trans

 

Czy wiesz, że już w 2018 roku w USA ze sprzedaży zostaną wycofane margaryny i inne produkty zawierające sztucznie utwardzane tłuszcze typu trans (takie jak w margarynach)?

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
do góry
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl